Stránky

nedeľa 5. decembra 2010

Výstava BAKE - Cyklokultúrna trasa Bratislava Košice.

Cieľom projektu BAKE je vytvoriť cyklistickú cestu Bratislava Košice, ktorá by zároveň prepájala regionálne kultúrne inštitúcie. Myšlienkou je podnietiť nový spôsob turizmu, na bicykli za kultúrou, aj v súvislosti s titulom Európske hlavné mesto kultúry, ktorý budú mať Košice v roku 2013.     

V prvej časti projektu sa uskutočnila pilotná cesta z Bratislavy do Košic na bicykloch, ktorá slúžila na zber informácií o stavoch ciest, náročnosti a vzdialenostiach pre bicyklovanie a hlavne o kultúrnych inštitúciách, ktoré sa na trase nachádzajú. 

Výstava BAKE prezentuje tento súbor informácií, teda navrhnutú cyklokultúrnu cestu, zážitkovou a interaktívnou formou.
- Fotografie z cesty, ktoré zaznamenala fotografka Mgr.art Radana Valúchová, budú vystavené vo forme pohľadníc, z ktorých si budú môcť návštevníci vziať, ale aj vo väčšom formáte v ráme.
- Mapa trasy a jej súvislosti budú prezentované pomocou premietania vrstiev na slepú mapu Slovenska len z vyznačením trasy. S použitím spätného projektora (meotar) si návštevník môže na slepú mapu premietnuť  fólie s informáciami ako sú napr. veľkosť sídel na trase, toky riek, výšky  pohorí ale aj rpozdelenie podľa tradičných regiónov.
- Kultúrne cestrá, ktoré sú na trase, budú mať svoje miesto na dverách s "kukátkami", každý priehľad umožní návštevníkovi nahliadnuť do interiéru kultúrneho centra. 

Výstava je vyvrcholením snahy o komplexné zachytenie zozbieraných informácií, a vytvorenie zaujímavej cyklokultprnej cesty. Tieto budú ďalej dostupné na internte na stránke www.biketheculture.eu.

Projekt organizuje občianske združenie Archimera a vznikol vďaka v spolupráci s Európskym hlavným mestom kultúry Košice 2013 a finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Nadácie SPP a Britskej rady.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára