Stránky

pondelok 25. júla 2011

Bohatý program letného Urban Market.

Aj tento rok bude na fetivale Grape, Urban Market zóna, o ktorú sa postará organizácia Čerstvé ovocie. Denná zóna bude pozostávať z marketu, na ktorom sa nám predstavia rôzni dizajnéri, značky, handmade výrobcovia ale aj iní šikovní ľudia, ktorí majú čo ponúknuť. Zóna bude obohatená o rôzne workshopy a novú zložku Urban Market session. Urban Market session sa uskutoční v sobotu na štvrtom stagei a pôjde o diskusie, prednášky, prezentácie šikovných ľudí a z časti aj o zaujímavú hudbu v podaní talentovaných DJov.

Program Urban Market session (13.08.2011):

10:00-10:40 PBlog
PBlog je skupina mladých ľudí z oblasti kultúry a architektúry, ktorí majú ambíciu komentovať a spoluvytvárať kultúrnu scénu v regióne. Spolu s aktivistami z rôznych odvetví kultúry chceme dlhodobým projektom PBlog.sk rozvíjať všeobecné kultúrne povedomie. Máme za sebou projekt Domografia zameraný na zdôraznenie úlohy architektúry v každodennom živote a momentálne pred sebou dva projekty. "Strojartne",, kultúrny festival v bývalých Považských Strojárňach a "Medi mestom a mostom", projekt zameraný na oživenie špecifického verejného priestoru.

10:45-11:20 DJ Bass(t)art
Selektor a DJ priamo z centra dancehallu na Slovensku, Trenčína, ktorý vás rozkýva viacžánrovou selekciou ale takisto aj tradičným dancehallom.

11:30-12:10 Mladý pes + hostia
Mladý pes - www.mladypes.sk
Skupina ľudí činná pod názvom Mladý pes organizuje multižánrové podujatia, ktorých cieľom je poukázať na množstvo šikovných kreatívnych ľudí pôsobiacich na Slovensku. Dôraz v projektoch sa kladie na originalitu, netradičnú formu, prepájanie žánrov a oblastí a podporu vzájomných dialógov. Mladý pes sa tiež snaží ukázať, že kreatívne a umelecké projekty nie sú výsadou len umeleckých škôl a pozoruhodné práce vznikajú i v absolútne ,,neumeleckých" odboroch.

Kultúra na okraji
Aké sú výhody a nevýhody umeleckej činnosti na okraji? Aký je vzťah medzi umením na okraji a umením v centre? Je okraj alternatíva k centru a jeho hodnotám? Je okraj bližšie k ľuďom? Prečo si vybrať za pôsobisko okraj a nie centrum? A čo to ten okraj vlastne je? Názory a odpovede na tieto i mnohé otázky a stručné predstavenie rôznych umeleckých projektov pôsobiacich na okraji sa dozviete v diskusii organizovanej neziskovou organizáciou Mladý pes.

12:15-12:50 DJ Mitewort
Rezidentný dj Mladého psa, ktorý má v repertoáre selekciu štýlov od global bassu, french house, nu-jazz, uk funky.

13:00-13:50 sashe.sk + hostia
SAShE je slovenský online obchod s originálnym handmade oblečením, šperkami, taškami a doplnkami od šikovných dizajnérov, remeselníkov, umelcov a návrhárov. Priestor pre ľudí so šikovnými rukami a náročným vkusom. www.sashe.sk. Misia: Stretávať denne veselé brošne, originálne kabelky, unikátne tričká! Oživiť slovenskú handmade dizajn scénu!

"Príďte diskutovať s ľuďmi zo SAShE na tému "Dá na Slovensku živiť výrobou pekných vecí?" Pozvali sme rôznych autorov handmade kúskov a porozprávame sa s nimi o tvorbe, inšpirácii, trendoch, peniazoch, byrokracii... O šanci vyliezť z ulity a ukázať, čo v sebe majú, ale aj o prekážkach, ktoré bolo treba preskákať. Ak ťa zaujíma kreatívny život Slovákov, poď si to vypočuť zo strany ľudí, ktorí tvoria handmade a snažia sa presadiť. Možno sa dozvieš informácie, ktoré ťa inšpirujú, možno si vyriešiš zopár otázok, ktoré ti zavadzajú v hlave, ale určite spoznáš tvorivých ľudí a nazrieš do ich originálneho sveta."

14:00-14:20 Šymon Kliman - partizani.sk
Mladý fotograf Šymon Kliman obnovuje našu historickú pamäť prostredníctvom „ľudského“ projektu PARTIZÁNI, v ktorom nám umožňuje dostať sa bližšie k pamätníkom významných dejinných udalostí, často v súčasnosti potláčaných, či prijímaných s cynizmom. Vytvára fotografické portréty starnúcich účastníkov Slovenského národného povstania (1944), ktoré v kombinácii s príbehmi a zvukovými nahrávkami tvoria sugestívne intermediálne diela. Svoje portréty hrdinov prezentuje rôznymi cestami – streetartovou formou výlepu na ulici, ako sociálne angažované výstavy vo verejnom priestore i vo forme profesionálnej galerijnej prezentácie v múzeách a na prehliadkach fotografie. Okrem vytvorenia audio-vizuálnych diel a ich prezentácie sú súčasťou projektu prednášky z novodobej histórie a vydanie textovo-obrazovej publikácie. Autor chce osloviť rôzne generácie a spoločenské skupiny, s cieľom prepájať často oddelené svety minulosti a súčasnosti. Volí si na to atraktívnu formu kombinácie portrétu a storytellingu – rozprávania silného príbehu, ktorý sa spája s každou ľudskou tvárou.

14:30-15:10 Miroslav Gajdoš - artattack.sk
Značka ArtAttack 15 rokov reprezentuje umenie a kultúru v rôznych podobách. Od začiatku sa úzko profiluje pre zameranie na Slovensko, pričom spolupracuje aj so zahraničnými partnermi a informuje o dianí v okolitých štátoch. Má za sebou mnohé projekty v rôznych oblastiach, či už ide o vydavateľskú, promotérsku, alebo produkčnú činnosť. Internetový magazín ArtAttack je pokračovateľom svojho tlačeného predchodcu. Je zameraný na podporu a rozvoj kultúry a životného štýlu na Slovensku. Neposkytuje iba informácie, buduje aj on-line komunitu, v ktorej môžu navzájom komunikovať ľudia s podobnými záujmami. Na internete sú graffiti najsilnejším elementom, pretože ide pôvodne o graffiti časopis.

15:15-16:00 DJ MtotheG
"Klubom sa v tom čase niesla atmosféra Detroitu, Nu Soulu, Dillu, rovnako ako Gejzu Dusíka, Michael Jacksona, James Browna a vo všeobecnosti láske k hudbe a crate diggin-u."

komplet line-up Urban Market session na štvrtom stagei v sobotu (13.08.2011):

10:00-10:40 PBlog (prezentácia informačnej platformy o považskej architektúre a kultúre)
10:45-11:20 DJ Bass(t)art (hip hop, dancehall, reggae)
11:30-12:10 Mladý pes + hostia (diskusia na tému: „kultúra na okraji“)
12:15-12:50 DJ Mitewort (global bass, french house, nu-jazz, uk funky)
13:00-13:50 sashe.sk + hostia (talkshow na tému: ako sa dá na slovensku živiť výrobou pekných vecí?)
14:00-14:20 Šymon Kliman - partizani.sk (prednáška o portrétoch hrdinov)
14:30-15:10 Miroslav Gajdoš - artattack.sk („robím, čo ma baví...“)
15:15-16:00 DJ MtotheG (ajlávmjuzik)

viac info o workshopoch a predajcoch už čoskoro...

http://urban-market.blogspot.com/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára